Tatil bitti, donus basliyor. Makati 'deki ayni otelde dinlendik. Uzun yolculuga haziriz. Ama sabah uyku keyfi yapamiyorum aliskanlikla; sabahin korunde son derece uyanik bir sekilde ayaktayim.
Sabah kahvaltidan sonra biraz yuruyelim dedik
. Bakkal turu dukkan yok, sadece supermarket. Dolasirken tesadufen Legazpi Sunday Market'e rastliyoruz. Bir nevi organik market. Sebze-meyve de satiliyor, balik-et pisirilmis olarak da satiliyor cig olarak da, el isleri var, muzik yapanlar var. Yani guzel bir tesaduf oldu.
Acele ile otele donup bavulu acentaya teslim edip ucak saatine kadar surecek sehir turumuza katiliyoruz.
Ilk olarak 2. Dunya savasinda olen Amerikan ve Filipinliler icin yapilan mezarligi ziyaret ediyoruz. Manila'nin bir tepesinde, oldukca guzel ve genis arazide konuslanmis mezarlar. Canakkale'deki yabanci mezarlarini andiriyor. Anit olarak yapilan duvarlarda kaybolanlarin ismi var. 36000 kisi olmus. Bunlarin 17 binin mezari burada. Anit duvarlrinda savasla ilgili cizimler var. Mozaik gibi taslarla yapilmis cizimler. Konuya ilgili, bilgi sahibi arkadaslardan savasla ilgili bilgiler aliyoruz. Yani rehberlik tum ekibe yayilmis durumda.
Ikinci durak eski merkez. Ispanyollarin 1521'de karaya ilk ayak bastiklari ve kendilerine duvarlarla cevrilmis bir alan yarattiklari mahalle
. Yolda Ayala Avenue'den geciyoruz.Ayala Filipinler'in en zengin ailelerinden biri. Bu bolge ona aitmis. 40 yilligina kiralanabiliyormus. Bu bolgede cesitli oteller var. Omrunu tamamlamis bir bina yikilmak uzere bekliyor. Bu serveti, kralin ona hediye ettigi toprak nedeni ile elde ettigi soyleniyor. Ayala Filipinler'in en zengini de degil. En zengin Cinli bir Filipino imis. Ayakkabiciliktan gelme imis. Tabi hemen soru Imelda'nin ayakkabilarina geliyor. Ayakkabilar, ayakkabi fabrikasi olan bir kentteki muzede sergileniyormus.
Yolda gordugumuz bir heykelin, muhalafetten Akira'nin katledisini temsil ettigini ogreniyoruz. Simdi oglu politikaciymis. Zaten anlasilan, politika babadan ogula/kiza gecen bir meslek. Marcos surgunde ama ailesi Filipinler'de politikaya devam ediyor.
Manila Korfez'ine dogru bir parkin yanindan geciyoruz. Doktor Razol icin yapilmis. O da Ispanyollara muhalif bir kahraman.
Filipinler 300 yil Ispanyol egemenliginde kalmis. Yine Ispanyollarla baglantisindan yonetimi 2 yilligina Ingilizlere kaptirmis
. Sonra Amerika'nin 30 yil somurgrsi olmus. En son da ikibci dunya savasinda 5 yil Japonya'nin.
Bu kadar revacta olmasini degerli metal (altin, gumus) kaynaklarina bagliyor rehberimiz. Karnimiz aciktigi icin sehir turu ilk Manila aksaminda yemek yedigimiz Barbara'nin yeri yakinlarindaki bir mekanda son buluyor. Iceriye papa resmini selamlayarak girebiliyoruz. Kalabalik gruplara alisik olmayan bir yer oldugu belli. Iki garsonu harcadiktan sonra, mutfaktan gelen adam bile bize hizmet ediyor.
Bu arad hemen yani basindaki kilisede dugun toreni var. Ama video cekmek isteyen arkadasimizi kovaliyorlar. Biz de yemeklerimizi yedikten sonra arabaya tekrar binip havaalanina dogru yol aliyoruz.
Otelimizin oldugu bolge zenginlerin bolgesi idi; yuksek binalar var ve yenileri yapilmakta. Bu bolgeden ciktiktan sonra sefalet diz boyu. Evsiz oldugu belli insanlar banklarda uyukluyor. Anlasilan zengini cok zengin, fakiri cok fakir.
Havaalaninda biraz dsha rahatiz. Bagaj limiti 30 kilo. Pekcok fotograf malzemesi bagaja verilmis. Bazilarimizin el bagajlari bile biraz daha hafif
. Bagaj teslimi ve guvenlik kontrolu sonrasi, ceplerdeki son pesolar zevkle harcaniyor. Cogunlugun tercihi kurutulmus mango.
Maalesef her iki ucak da dolu. Nedense hep boyle oluyor; doguya dogru ucak daha bos oluyor. Bir siraya boylu boyunca uzanmak mumkun. Donuste dipdibe. Singapur-Istanbul ucusunda, Yeni Zelanda'da dunya sampiyonlugu kazanan U18 buz hokeyi takimi var. Onlari da tebrik edip Istanbul'a sag salim iniyoruz.
Iki haftada 7 ucus yaptik. Amac iki guzel su alti canlisini gormekti; basardik. Mantalar programda olmadigi icin gorunmediler. Buradan da sunu anliyoruz ki Ates Hocam sualti canlilarinin da organizasyonunu basari ile yapmis. Ama son dakika manta randevusu basarisiz. :)
Ates Hocam'a ve harika tur arkadaslarima cok tesekkur ederim.
Bundan sonrasi tabii ki pazartesi sabahi Istanbul trafigi.
Eve donus
Monday, March 23, 2015
Istanbul, Turkey
Other Entries
-
1Istanbul'dan hareket
Mar 0914 days priorIstanbul, Turkeyphoto_camera1videocam 0comment 0 -
2Changi ' de son eksikler tamamlanir. .
Mar 1013 days priorSingapore , Singaporephoto_camera1videocam 0comment 0 -
3Makati ile Filipinleri tanimaya basliyoruz.
Mar 1013 days priorMakati, Philippinesphoto_camera5videocam 0comment 0 -
4Manila by night
Mar 1013 days priorManila, Philippinesphoto_camera2videocam 0comment 0 -
5Cebu ve Malapascua
Mar 1112 days priorMalapascua, Philippinesphoto_camera5videocam 0comment 0 -
6Malapascua ' da ilk dalis gunu
Mar 1211 days priorMalapascua, Philippinesphoto_camera7videocam 0comment 0 -
7Malapascua'da thresher shark
Mar 1310 days priorMalapascua, Philippinesphoto_camera5videocam 0comment 0 -
8Malapascua'nin manken sapan kopek baliklari
Mar 149 days priorMalapascua, Philippinesphoto_camera17videocam 0comment 0 -
9Ticao adasina yolculuk
Mar 158 days priorTicao Island, Philippinesphoto_camera2videocam 0comment 0 -
10Ticao island - kucuk yaratiklar icin dalis
Mar 167 days priorTicao Island, Philippinesphoto_camera10videocam 0comment 0 -
11Ticao Island - mantalar icin dalis
Mar 176 days priorTicao Island, Philippinesphoto_camera1videocam 0comment 0 -
12Ticao Island-Makro candir..
Mar 185 days priorTicao Island, Philippinesphoto_camera19videocam 0comment 0 -
13Ticao Island - dalislarin sonu
Mar 194 days priorTicao Island, Philippinesphoto_camera10videocam 0comment 0 -
14Donsol - whale sharks..
Mar 203 days priorDonsol, Philippinesphoto_camera5videocam 0comment 0 -
15Donsol - balina kopek baliklarina veda
Mar 212 days priorDonsol, Philippinesphoto_camera4videocam 0comment 0 -
16Eve donus
Mar 23Istanbul, Turkeyphoto_camera6videocam 0comment 0
2025-02-11