6 grejer till...

Tuesday, March 18, 2014
Tokyo, Ontario, Japan
1. Alla har - uppenbarligen - den senaste iPhone 5s eller c. Det finns hur många olika skal som helst (miljontals), men BARA till denna modell. Har du nån annan och behöver ett skal kommer du bli besviken. :)

2 . Om du shoppar: viktigt att ta av sig skorna utanför provhytten!

3. Typ allt är one size. Fits all. Fast nä.

4. En liten fortsättning på trean: de verkar inte ha särskilt exakta - och mycket färre - mått. T ex består deras skostorlekar av S, M, L och LL. Jag har M-L. Eller som hos en optiker vi gick in hos, där fanns bara glas mellan ett visst "spann" av synfel, t ex -1.0 till -1,5, 1,5 till 2.0 osv. Detta kan säkert variera beroende på vart man går, men där vi har tittat har det i alla fall varit så. Har du 39-40 i skor kan du med andra ord få svårt att hitta ett par här...

5. På restaurang tas notan ut direkt när du fått maten. Sen tar du med dig den till kassan. Effektivt!

6. En fortsättning på femman: en kompis där hemma påstod att "om du tycker att det är för mycket folk på Stockholms central så kommer du aldrig palla Japan". Förlåt, men det är skitsnack. Såhär är det: i Japan är det förvisso mycket folk, men allt här är också SÅ MYCKET MER organiserat och effektiviserat i vad känns som ALLA avseenden i stort och smått. Rör man sig genom Stockholm C (eller annan plats i Sverige där många passerar, ta Malmöfestivalen) finns det förvisso ofta en tanke med ett system, (stå till höger. Gå på vänster sida om du ska på detta hållet och tvärtom på andra och blabla) men problemet är ju att ingen följer det, så det blir ju bara kaos ändå och folk går och står hur som helst (och då har jag ändå inte gått in på hur folk krigar sig på tågen, eller DE DÄR TYPERNA som plötsligt stannar mitt framför en och ska kolla på sin mobil!).

I Japan är det inte så. Det är som att alla har en kollektiv överenskommelse och vet exakt hur man bär sig åt och därför flyter allting så himla mycket bättre. Exempel: Tokyo central eller Shibuyakorsningen, såg ni videon i det inlägget så förstår ni vad jag menar!

Principen är inte svår att förstå, problemet ligger bara i vad människorna gör med den. Då kvittar det hur mycket folk det är.
Other Entries

Comments

2021-12-05